עם השנים יותר ויותר פעולות יומיומיות נעשות קשות לביצוע, ולכל אחד יש את הקשיים שלו. אחד מתקשה בהליכה, אחר מתקשה במעבר ממצב עמידה לישיבה, שלישי מתקשה בהתמודדות עם הפעלת מכשירים חדשים, אחר מאבד את כושר השמיעה שלו ויש מי שמרבה לשכוח היכן שם את משקפיו ומפתחות הדלת. המשותף לכולם הוא הצורך להמשיך בחיים עצמאיים למרות הזקנה ועם המגבלות הקיימות.
שימור הכישורים החברתיים
הבשורה הטובה היא כי בגיל השלישי יש הרבה יותר זמן פנוי מבכל תקופה אחרת בחיים. ישיבה בחוסר מעש יכולה להיות קשה למדי – ניצול נכון של ההזדמנות להשתלב בפעילויות מתאימות היא ברכה. כמו בכל דבר בחיים צריך לשאוף למינון הנכון, כזה שיענה על הצרכים השונים, הפיזיולוגיים, הקוגניטיביים והחברתיים.
כמו בכל גיל, ואולי אף יותר, אנשים מבוגרים זקוקים לחברה, מישהו לדבר איתו, לשחק איתו ואפילו לשבת בשקט ביחד על ספסל ולהתפעל מהנוף בגינה הציבורית. הקשרים החברתיים מספקים עניין רב ותורמים לתחושת הערנות, החיוניות ושומרים אותנו פעילים. לכן, חשוב לספק לקשיש מקורות לחיי חברה פעילים.
שימור הכושר הגופני
כשהקשיש פעיל, הוא מרגיש טוב יותר, הוא גם משדר אל סובביו אנרגיות חיוביות ומקבל אותן בחזרה מהאנשים שמסביבו. רצוי לעודד קשיש, שהיה רגיל בפעילות גופנית או פעילות מסוימת, להמשיך בכך כל עוד הוא יכול. למשל, ישנם חדרי כושר המותאמים לאוכלוסייה המבוגרת, נסו למצוא פתרונות ידידותיים איך לאפשר לו להמשיך לקיים אותן.
שימור המראה והחזות החיצונית
כשאנחנו נראים טוב, אנחנו גם מרגישים טוב ולהפך. במאמץ קטן שאינו כרוך בפעילות גופנית מפרכת, כי אם מפנקת – נדאג לשמור גם על הצד האסתטי של הגוף. עם הימים הגוף לא נעשה צעיר וחשוב לשמור על סדר וניקיון. יתכן מאוד ולהורים כבר קשה להתכופף לטפח את כפות הרגליים או להסתרק ולהתלבש. מצאו את הדרכים לעזור להם להישאר מטופחים ונקיים. למשל, דאגו כי אחת לתקופה הם יקבלו שירות פדיקור-מניקור, יבקרו במספרה או יגיעו לפינוק ועיסוי במכון ספא.
את כל השירותים האלה ונוספים כמובן ניתן לקבל גם בבית הקשיש ולהקל על בעיות לוגיסטיות. רק טיפ קטן, שימו לב את מי אתם מכניסים הביתה והשתדלו לעבוד עם אנשים קבועים, שקיבלתם עליהם המלצות, רצוי אפילו כי תהיו נוכחים מדי פעם לראות שאלה מתבצעים כראוי.
שימור הצד הקוגניטיבי
מי לא מכיר את הביטוי "הראש עוד עובד"? כדי לשמור על ויטליות וראש עובד יש לאתגר את המוח ולהשאיר את הזקן ערני כל הזמן. איך? הגדירו משימות קבועות, הטילו עליו אחריות במידת האפשר, עודדו אותו לקשר עם הנכדים, לקשר עם הסביבה, להשתתף בחוגים ומשחקים חברתיים. אלה ישאיר ואת המוח מחודד לאורך זמן.
חיזוק הצד הנפשי
בישראל מעל 100 אלף קשישים המשתתפים בפעילויות של מועדונים לקשישים. עודדו אותם להצטרף למסגרת חברתית תומכת ולהשתלב בחיי הקהילה, אלה יתנו להם טעם לחיים וישמרו אותם ערניים ועצמאיים. אחד היתרונות המרכזיים של מרכזים אלה הם הנושא החברתי, בני המשפחה הדואגים והאוהבים טרודים בחיי היומיום, ועל הקשיש למצוא לעצמו מקומות בהם יוכל למצוא חברה, אוזן קשבת ולקבל אמפתיה.
"כדי לשמור על ויטליות וראש עובד יש לאתגר את המוח ולהשאיר את הקשיש ערני כל הזמן. איך? הגדירו משימות קבועות, הטילו עליו אחריות במידת האפשר, עודדו אותו לקשר עם הנכדים, לקשר עם הסביבה, להשתתף בחוגים ומשחקים חברתיים"
ניתן כמובן להתייעץ עם בעלי מקצוע על הפעילויות המומלצות, כמו שירותי הרווחה או אחיות בקופת חולים, וניתן גם לחפש מועדונים לקשיש המציעים פעילויות מגוונות ללא עלות (או במימון ביטוח לאומי), הכוללים לימוד שפות, מתמטיקה, מלאכה, אומנות ועוד.
להלן חלק מהאפשרויות העומדות בפני ההורים שלכם:
מועדונים לקשישים – משרד הרווחה בשיתוף עם הרשויות המקומיות מפעיל מעל 1,000 מועדונים לקשישים ברחבי הארץ, המספקים מענה לצרכים אישיים, חוגי העשרה, פעילויות חברתיות והכשרה להשתלבות בחיי הקהילה.
מרכזי יום לקשיש – בנוסף, פועלים מרכזי יום לקשיש, המספקים שירותים אלמנטריים לקשיש ועזרה סיעודית, כגון: מעזרה ברחצה וגילוח ועד פיזיותרפיה, בנוסף במרכזים אלו מתקיימות פעילויות חברתיות כמו חוגים, ימי העשרה, יציאה לנופשונים ופעילות מיוחדת בחגים. ברשויות מסוימות פועלות תכניות מיוחדות במסגרת קהילה תומכת.
קהילה תומכת – משרד הרווחה מפעיל את תכנית קהילה תומכת, במסגרתה ניתנים שירותים בתשלום סמלי או מסובסד, הכוללים: חיבור למוקד רפואי באמצעות התקנת לחצני מצוקה, שירותי עזרה ראשונה, ביקורי בית על ידי אב הקהילה בבית הקשיש, המספק שירותי תחזוקה ועזרה בהסדרת שירותים מוניציפליים. בנוסף, הקהילה מפעילה תכנית פעילות חברתית, הכוללת יציאה לטיולים ונופשונים מותאמים לאוכלוסייה הבוגרת.
בתי אבות – בתי האבות מפעילים שירותים מעין אלה במסגרת בית האבות, כאשר אתם מתלבטים לאיזה בית אבות לרשום את ההורים שימו לב לפעילויות המוצעות במקום.
מתנדבים ועמותות – ישנן עמותות רבות וגופים התנדבותיים רבים המסייעים לקשישים בהתאם לאופי השירות או קהל היעד. למשל, ישנם גופים הנותנים סיוע מיוחד לניצולי שואה, ארגונים המחלקים ארוחה חמה לבתי קשישים וכיוצא באלה.
לנוחותכם, קישורים שימושיים לסיוע לקשיש:
לפרטים נוספים אודות השירות לקשיש וחוקי העזר באתר משרד הרווחה לחצו כאן
לרשימה של מרכזי יום באתר משרד הרווחה – לחצו כאן
לרשימה של רשויות המקיימות תכנית קהילה תומכת – לחצו כאן